Uważa się, że moringa ma najwyższy stosunek białek spośród wszystkich dotychczas zidentyfikowanych roślin, przy czym białko to jest porównywalne pod względem jakości do białka sojowego.
Naukowcy zajmujący się żywnością wierzyli kiedyś, że tylko soja ma białko porównywalne do mięsa, nabiału i jaj. Teraz dodali moringę do tej bardzo krótkiej listy. Niektórzy nawet uważają białko moringi za lepsze niż białko sojowe, ponieważ jest niealergiczne. Białka są trawione na mniejsze jednostki zwane aminokwasami. Moringa zawiera 18 z 20 aminokwasów wymaganych przez organizm ludzki, w tym wszystkie osiem niezbędnych aminokwasów znajdujących się w produktach mięsnych. Ciało nie jest w stanie wytworzyć tych ośmiu niezbędnych aminokwasów i musi je otrzymywać poprzez spożywane przez nas jedzenie. Moringa jest jedną z niewielu roślin, które zawierają wszystkie osiem. Nasiona Moringa Oleifera zawierają 35-40% masy oleju i mogą dać więcej oleju na hektar niż słonecznik lub orzeszki ziemne. Olej ma lepsze właściwości niż oliwa z oliwek. Jest stosowany w gotowaniu i kosmetykach, a ponieważ nie psuje się i nie jełczeje, jest także stosowany jako środek konserwujący i smar do maszyn, a nawet stosowany jako smar w eleganckich zegarkach.
To, co pozostało po wydobyciu oleju z nasion, nazywa się plackiem nasion, który służy jako pasza do zwiększenia produkcji mleka u krów. Proszek zawierający liście moringa jest bogaty w polifenole i jest silnym przeciwutleniaczem hamującym wzrost komórek rakowych. Jest również skuteczny w obniżaniu poziomu cholesterolu LDL i hamowaniu nieprawidłowego tworzenia skrzepów krwi. Kolejną zaletą jest jego kojące działanie, które obniża ciśnienie krwi i sprzyja dobremu spaniu. Jest to naturalne lekarstwo na bezsenność, ponieważ ma pewne właściwości, które mogą leczyć zaburzenia snu. Często stosuje się go do oczyszczania wody ze względu na jej działanie detoksykacyjne. Będąc czynnikiem koagulującym, może przyczepiać się do niebezpiecznych bakterii i innych czynników. W podobny sposób po spożyciu pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu.